local-stats-pixel fb-conv-api

Pasaulē militarizētākā valsts.14

156 7

Kura tā ir? Tā nav ASV, tā nav arī Krievija, ne Izraēla, un — lai piedod Kims Čenuns — tā nav pat Ziemeļkoreja. Atbilde pārsteigs, taču izbrīns būs nevietā.

Iedomājieties valsti, kur visaugstākais iedzīvotāju procents dien armijā. Valsti, kur visi vīrieši vecumā no 20 līdz 50 gadiem ir karavīri un vārda tiešā nozīmē guļ ar automātu pagultē. Valsti, kas, cilvēkam sasniedzot 50 gadu vecumu, dāvā tam šaujamo un ir laimīga bez gala redzot viņu līdz pat kapa malai apmeklējam mācības poligonos. Valsti, kas vai lūdzas, lai iedzīvotāji iegādājas vismaz pistoli (bet vislabāk — automātu), turklāt ar atlaidi. Valsti, kura divu līdz četru stundu laikā spēj izvērst armiju no 22 tūkstošiem līdz pat 650 tūkstošiem cilvēku, bet divu diennakšu laikā mobilizēt 1,7 miljonu lielu lieliski apmācītu, organizētu un labi bruņotu karaspēku. (Salīdzinājumam: ASV armijā ir 1,3 miljoni cilvēku plus tikpat daudz rezervistu, Ķīnas armijā ir 2,4 miljoni cilvēku plus 1 miljons rezervistu).


Turklāt ņemiet vērā, ka gandrīz visa šī līdz zobiem bruņotā valsts no Ženēvas līdz Davosai, no Cīrihes līdz Lugāno sastāv no milzīgiem kalniem, kas ir pilni ar granītā iegrieztiem tuneļiem un patvertnēm atomkara gadījumā, ieroču glabātavām, „pārtikas klētīm” un raķešu un artilērijas atbalsta ugunspunktiem.

Šveice nav vienīgā pasaules valsts, kuras armijai ir kadru struktūra. Pēc šāda principa (ciešāk ieskatoties) ir būvēts, piemēram, Bundesvērs, kurš būtībā ir milzīgs padomju „kadru” divīziju analogs. Sistēma ir šāda: „nedaudz kareivju + daudz kadru virsnieku un apakšvirsnieku + rezervisti + mācības = izvēršana tikai tad, kad tas nepieciešams. Šveice atšķiras ar absolutizētu ideju, ka „tauta un armija ir vienotas”.

156 7 14 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 14

0/2000

Šveice ir maza valsts ar lielu budžetu, tikai tur nevis zog, bet iegulda!

14 0 atbildēt

Oho, ar Šveici labāk nekasīties

6 0 atbildēt

Lūk tāda valsts sevi arī spētu aizstāvēt.... Armija kā reiz tam ir radīta,.... Nevis kā mums ir tikai Algotņu bars kuri darši ko liks viņiem siles ruksis nevis sirdsapziņa

7 1 atbildēt

Tāda armija, jo jāaizstāv Šveices bankas, jo tur liela nauda glabājas visiem

4 0 atbildēt
Gribētu pats padzīvot tā kādu laiku izskausās grūti, bet vienlaikus diezgan jautri
1 0 atbildēt
O, davaj, es ari tagad visu no puaro shpikoshu
1 0 atbildēt

Lūk tāda valsts sevi arī spētu aizstāvēt.... Armija kā reiz tam ir radīta,.... Nevis kā mums ir tikai Algotņu bars kuri darši ko liks viņiem siles ruksis nevis sirdsapziņa

.......................................

Un tie profesionālie 9000 tūkstoši nav algotņi? Par cepumu dienē? Un iesauktajiem arī maksā un darba vietu saglabā, tas ir par velti?

1 0 atbildēt